Илюстрация на родители обичащи децата си на фона на сърце

Как Да Сме Сигурни, Че Детето Ни Се Чувства Обичано?

Прочетено776 пъти!

Как да сме сигурни, че детето ни се чувства обичано?

Детето се прави с любов, дарява любов и расте с любов!

Всяко дете има нужда от любов, обич и уважение, то и всички възрастни имат такива потребности, но в ранна детска възраст, тези чувства оказват изключително голямо значение за развитието на характера и личността на детето. В самата природа на човека е да дарява любов, обич и нежност, особено на най-близките си. Ако до момента НЕ го правиш на 100%, време е да започнеш, никога НЕ е късно за любов.

Прочети за около 5-6 минути! 🙂

Времето е любов

Отделеното време за детето се превръща в любовВ днешни дни времето е все по-ценен и ограничен ресурс. Затова рационалното му използване е изключително важно. Времето прекарано с детето ни, особено в първите му години, може да нанесе непоправими последици в положителен или отрицателен смисъл. Колкото повече играеш, забавляваш се, разясняваш и обясняваш с детето си, толкова по-добре, толкова по-обичано и уважавано ще се чувства то.

Както е казал Мечо Пух: „Колкото повече, толкова повече!”

Няма шанс да навредиш на детето си с прекомерна доза любов.

Вгледай се в него

Вглеждането в детето разкрива чувствата муВ буквален и преносен смисъл, вгледай се в детето си, ти го познаваш най-добре и ще разбереш веднага дали нещо го терзае или радва. Ще разгадаеш нуждите му и най-вероятно ще направиш всичко по силите си да ги задоволиш.

Прегръщай го, целувай го, милвай го, без значение от пола му. Чети му книжка всяка вечер, ако нямаш възможност, нека бъде сутринта или по обяд. Пей му песничка, дори и да нямаш най-страхотния глас на света. За детето ти, твоят глас е вълшебен.

Седни на пода с него и построй най-грозната къща дори, за него тя ще бъде най-красивата.

Говорете си като равни, винаги има вариант да обясниш нещата на големите с „малки” думи.

Карай колело с него, ако не можеш – време е да се научиш.

Казвай и показвай, че се радваш да бъдеш с него.

Създай му навици

Създай навици у детето си

Хранене, къпане, миене на зъби, обличане и всичко останало, което може да ти се струва отегчаващо, но детето намира сигурност в рутината и в познатото. Обясни му защо трябва да прави всички тези неща, а НЕ му казвай: „Защото трябва!”

Обясни му защо е добре да се храни здравословно. Защо трябва да се къпе редовно. Защо трябва да си мие зъбите. Защо…. Защо…

Децата са бял лист хартия, те са книгата, която пишем цял живот и на която ние сме автора, редактора и издателя.

Нека расте в голямо семейство

Нека детето расте в голямо и задружно семейство

Събирай го с приятели, роднини, познати и близки, такива които му се радват, обичат и ценят. Играйте общи игри, викайте, крещете, забавлявайте се всички заедно. Винаги говори за детето си с любов, то чува и усеща какво и как говориш за него пред другите, дори и да е малко по-далеч. Ако пък наистина няма да чуе, направи така, че да чуе, говори по-високо, ако трябва викай. За него е изключително важно твоето мнение и това, което мислиш и говориш за него пред близките хора.

Ако говориш по телефона с някой близък, той естествено ще попита, как са децата – похвали се с тях и назови причина защо.

Ако говориш с други родители за детето си, използвай само комплименти и суперлативи за него. По-добре да ти завиждат, отколкото да те съжаляват!

Градивната критика остави за домашно и само лично.

Изграждай и надграждай

Родител изграждащ личността и характера на детето си

Целта в живота на всеки родител е да изгражда и надгражда характера и личността на детето си. По време на порастването си, детето постоянно се бори да намери своето място в света. Лута се, съмнява се, пита и разпитва, тук е нашето място като родители да го подготвим за света на порасналите. Ние сме стожера, на който те се опират докато са все още крехки, ние сме основите (фундамента) на които те ще съградят живота си.

Затова трябва да сме силни и любвеобилни и постоянно да им казваме и показваме колко силно ги обичаме и държим на тях и че те са най-важното нещо в живота ни. Да им показваме колко сме щастливи, че ги има, че винаги ще са в сърцето ни и никой няма да може да ги измести от там.

Да им разкажем за бременността със всичките й надежди, мечти, прегледи, първа среща, разбиране на пола и… Не да наблягаме на последните 5, 10, 15 часа от нея (бременността) – канските болки от самото раждане.

Ако детенцето е осиновено, по-добре да му разкажем за процеса на осиновяване, колко време, нерви, средства и мъки сме преживяли до положителната развръзка. Че всичко това си е заслужавало и че ако трябва, пак ще минем по този път само и само да е с нас. Да НЕ подчертаваме факта, че биологичните му родители са го изоставили, защото НЕ са го обичали, желали и…

Живей позитивно

Живей позитивно и в баланс със себе си

Избягвай драмите, нищо НЕ е по-важно от детето ти, каквото посееш, това ще пожънеш. Ако си спокоен, ведър, усмихнат в семейното битие, такова ще бъде и детето ти. Мрачното настроение, крясъците, обидите, насилието и драматизирането са изключително стресиращи за всяко дете и нанасят непоправими щети на детската психика.

Нуждите на детето са на първо място, преди твоите!

Всички сме малко или много егоцентрични, но едно дете променя (или би трябвало да промени) представите и възгледите ни – положително.

Нека те оцени

Дете оценяващо родителя сиВсички родители „пишем” оценки на децата си многократно и ежедневно – това беше добро, това беше лошо, НЕ се прави така, днес слуша…. Но нека дадем възможност то (детето) да ни пише оценка, да видим ние за колко сме заслужили? Лесно е да се съди.

Трябва да сме оптимистични и с позитивни нагласи, а НЕ да се оплакваме от деня, държавата, колегите, шефа, трафика, времето… Всяка монета има две страни и всяка случка минимум две гледни точки и двете еднакво стойностни, зависи от нас, коя ще представим.

Сега е времето да окажем огромно влияние върху малкия човек – детската му възраст. Трябва да сме модел за подражание, стойностен и разумен човек.

Повече с делата си и по-малко с думите си.

Защитавай го

Родители защитаващи децата си с любовен щит

В ранна детска възраст и НЕ толкова ранна, детето има нужда от защита и закрила, направи го и нека то го вижда. Казвай му отново и ежедневно, че то е най-важното нещо на света за теб. Дръж го за ръка, то има нужда да усеща топлината и силата ти. Отговаряй на въпросите му, НЕ ги игнорирай. Уважавай мнението му и го подготвяй за опасностите в живота, като избереш подходящото време и възраст. Обръщай внимание на страховете и притесненията му, НЕ ги осмивай и иронизирай – спомни си, че и ти си бил/а дете и теб те е било страх от Баба Яга…

Нека греши

Тъжен емотикон на извиняващо се сгрешило детеТи грешиш ли? – и то е човек. Не го наказвай в ъгъла при всяка грешка или беля, дай му шанс да се поправи, няма безгрешни хора.

Ако те излъже за нещо – явно го е направило да си спести неприятности. Кажи му, че вярваш в него и, че според теб не е лъжец, че каквото и да се е случило ти искаш да разбереш истината за да можете заедно да оправите белята.

Ако детето системно лъже за щяло и нещяло, тогава най-вероятно страда от липса на внимание.

Измисли вариант да го накараш да ти казва истината – дай му прякор – „Честния Жоро” или „Искрената Мария”…

Осъзнай, че е личност

Човешка глава осъзнаваща личността на детето сиРазбери, че детето ти НЕ е дошло на този свят заради егото ти. То НЕ е твой клонинг има свой характер и индивидуалност, има право на възгледи, желания, амбиции… най-вероятно различни от твоите, но…  Нека изживее детството си пълноценно, не го насилвай прекомерно, няма фабрични настройки, за да го върнеш към тях. Подкрепи го да бъде каквото ИСКА, а НЕ каквото ИСКАШ!

Някои родители искат децата им да са съвършени или да бъдат това, което родителите НЕ са успяли.

 Обичай го безусловно, такова каквото е, а НЕ такова, каквото искаш да е!

Празнувайте здраво

Илюстрация на празнуване на събитие от живота на детето

Отбелязвай подобаващо всеки празник – детски рожден ден, имен ден, завършване на ясла, детска градина, клас, училище…

Прави запомнящи се партита и купони, индивидуални и уникални като детето ти, то ще го оцени със сигурност.

Направи специално място в дома си за неговите творби, рисунки, награди, медали, общи снимки от щастливи преживявания, детски отпечатъци и всичко каквото ти хрумне напомнящо му, колко много го обичаш и държиш на него!

Запазвай детските му рисунки, опитите за писане на букви и числа…

Всичко това ще връща и подхранва спомени от детството изпълнени с любов, обич, приятелство, подкрепа и уважение.

 

 

 

Коментар ( 1 )

  • Добра статия, малко идеалистична, но става! Както и в живота, на теория всичко изглежда лесно, но в практиката има много други фактори, с които трябва да се съобразяваме.
    Изводът е – Истината е в любовта.

Коментирай Не Се Спирай

To Top